rezervace kavárna: 774 446 474
DEN ZDRAVÍ 2024
RECEPTY
Žitný chléb 800g
300 g - žitné celozrnné mouky + na pomoučnění
225 g - směsi dýňových a lněných semínek
225 g - žitného kvásku
1 × lžíce drceného kmínu
1 × lžíce fenyklových semínek
1 × lžíce soli
375 ml vlažné vody
100 g slunečnicových semínek
Mouku, směs semínek, kvásek, kmín, fenykl a sůl promícháme a necháme 5 minut propracovat kuchyňským robotem.
Těsto opatrně zpracujeme a obalíme ve slunečnicových semínkách.
Vložíme do olejem vymazané formy na biskupský chlebíček.
Necháme 12 hodin kynout v lednici (nebo 6 hodin při pokojové teplotě) a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 40 minut. V půlce pečení přidáme do trouby misku s vodou.
Žitný chléb s drůbeží šunkou, sýrem cottage, ředkvičkou a pažitkou
1 porce - 130 g
75 g - plátek žitného chlebu
20 g - cottage sýr
15 g - drůbeží šunka
15 g - ředkvička
5 g - pažitka
Špaldová bageta 4 ks
300 g - světlé hladké špaldové mouky
150 g - celozrnné špaldové mouky
10 g - soli
22g - droždí
200g - vlažné vody
Mouky, droždí, vodu a sůl promícháme a propracujeme do lehce mazlavého těsta.
Zakrytou mísu utěrkou necháme na teplém místě kynout 45 minut.
Těsto opatrně zpracujeme a rozdělíme na čtvrtiny. Zkaždé čtvrtiny vypracujeme bagetu a vložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Nakynuté bagety navrchu několikrát nařízneme a pečeme na 200°C 20-25 minut.
Cizrnový hummus 1000g
3 x 400g - cizrna ve slaném nálevu
50 g - olivový olej
8 g - sůl
8 g - česnek
10 g - tahini pasta
pepř
Dvě plechovky cizrny slijeme, třetí přidáme i s nálevem. Přidáme všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
Špaldová bagetka s tuňákovou pomazánkou a okurkou
1 porce - 190 g
120 g - půlka bagety
50 g - tuňáková pomazánka
30 g - okurka
Půlku bagetky podélně rozřízneme, obě strany namažeme pomazánkou a na pomazánku dáme kolečka okurky.
Žitný chléb s žervé,fermentovanou mrkví a pažitkou
1 porce - 115g
75 g - plátek žitného chlebu
20 g - žervé
15 g - fermentovaná mrkev
5 g - pažitka
Na plátek žitného chleba rozetřeme žervé, na žervé položíme kolečka fermentované mrkve a posypeme pažitkou.
Žitný chléb s řepovou pomazánkou, kozím sýrem a černým sezamem
1 porce - 122g
75g - plátek žitného chlebu
30g - řepová pomazánka
15g - kozí sýr
2g - černý sezam
Řepová pomazánka 1kg
500g - vařená řepa
100g - smetanový křen
500g - žervé
sůl
pepř
Uvařenou řepu nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme smetanový křen, žervé. Vše zamícháme a dochutíme solí a pepřem dle potřeby.
Na plátek žitného chleba namažeme pomazánku, rozdrobíme kozí sýr a posypeme černým sezamem.
Špaldová bagetka s hummusem, korejskou mrkví a klíčky
1 porce - 185 g
120 g - půlka bagety
30 g - cizrnový hummus
30 g - korejská mrkev
5 g - klíčky
Půlku bagetky podélně rozřízneme, spodní stranu namažeme hummusem, rozprostřeme korejskou mrkev, posypeme klíčky a přiklopíme horní stranou.
Korejská mrkev 500g
400 g - mrkev
30 g - olivový olej
25 g - třtinový cukr
10 g - sůl
5 g - pepř
20 g - ocet
10 g - koriandr
Mrkev nastrouháme najemno a přidáme ostatní suroviny. Důkladně promícháme a necháme odležet jednu hodinu v chladu.
Tuňáková pomazánka 500g
350g - tuňák v olivovém oleji
150 g - majonéza
50 g - rajče
20g - jarní cibulku
10g - pažitka
2 ks - vejce
Salátovou okurku, vejce a rajče nakrájíme na kostičky, přidáme tuňáka, majonézu, pažitku a pokrájenou cibulku a vše důkladně promícháme.
Necháme 1 hodinu odležet v chladu.
Salát korejská mrkev
400 g - mrkev
30 g - olivový olej
25 g - třtinový cukr
10 g - sůl
5 g - pepř
20 g - ocet
10 g - koriandr
Mrkev nastrouháme najemno a přidáme ostatní suroviny. Důkladně promícháme a necháme odležet jednu hodinu v chladu.
Ovesné sušenky
70 g - mouka pšeničná celozrnná hladká
2 g - kypřící prášek do pečiva
50 g - třtinový cukr
80 g - máslo
40 g - javorový sirup
1 ks - vejce
120 g - ovesné vločky
80 g - sušené ovoce – švestky, rozinky, meruňky, fíky, datle…
20 g - ořechy - podle chuti nebo směs
10 g - semínka - podle chuti nebo směs – slunečnicová, lněná...
špetka soli
Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte plech pečicím papírem.
Promíchejte mouku se solí, kypřicím práškem do pečiva a třtinovým cukrem.
V rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo a promíchejte s javorovým sirupem. Do misky vyklepněte vejce a prošlehejte se směsí másla a
javorového sirupu.
Přisypte ochucenou mouku, přidejte ovesné vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.
Z těsta odebírejte kousky o velikosti ping pongového míčku, vytvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech. Pečte 12–15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce a podávejte, nebo uložte do vzduchotěsné nádoby
Okurková limonáda 1 l
10 cl. - okurkový sirup
5 cl - citronová šťáva
50g - salátová okurka
voda / soda
Okurkový sirup
Dvě velké okurky nakrájejte na menší kousky do velkého hrnce. Zalijte je vodou a rozmixujte tyčovým mixérem. Okurky nechte stát 2 hodiny.
Potom vše propasírujte přes jemné síto. Na jeden litr tekutiny přidejte 750 g krystal cukru a 5 g kyseliny citrónové. Vše rozmíchejte a přiveďte k varu. Jak začne sirup bublat, hned ho stáhněte z plotýnky a seberte pěnu.
Salát quinoa
1-2 porce
1 cibule
1/4 hrnku quinoi
1/2 hrnku vývaru nebo vody
1 lžíce oleje
2 stroužky česneku
kousek červené papriky
2 sušená rajčata nebo rajčata v oleji
zelené nebo černé olivy
uvařená luštěnina (fazole nebo cizrna)
sůl
0,5 lžičky sušeného tymiánu nebo provensálského koření
na ozdobu: čerstvá bazalka
Sušenky curry cardamon
120 g - hladká mouka
2 g - kypřící prášek do pečiva
1 g - sůl
5 g - kari
2 g - drhnutý kardamon
120 g - máslo
80 g - cukr
20 g - žloutků
5 g - vanilkového extraktu
Ve středně velké míse smíchejte mouku,kypřící prášek, kari a sůl.
V druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte žloutky a vanilkový extrakt a vyšlehejte. Postupně přidávejte všechny sypké ingredience
dokud se nespojí. Vytvarujte do válečku a zabalte do potravinářské folie.
Nechte 30 minut odpočinout v chladu.
Z těsta vyválejte malé kuličky které lehce rozmáčkněte a pečte na plechu na 170 °C cca 10-12 minut.
Zázvorová limonáda 1l
10 cl - zázvorový fresh
5 cl - citronová šťáva
40 g - med
20g - zázvor
voda / soda
Med rozpustíme ve 100 ml horké vody, přidáme zázvorový fresh, citronovou šťávu a vodu nebo sodu dle chuti. Do limonády můžete přidat
pár plátků zázvoru a citronu.
Zázvorový fresh 500ml
300 g čerstvého oloupaného zázvoru rozmixujete s 300ml vody na
hustou kaši a přes čistou utěrku vytlačíte všechnu tekutinu do mísy.
Skladujte v chladu.